Omscholing om werkloosheid tegen te gaan

31 augustus 2020
Omscholen werkloosheid

Door de coronacrisis neemt de werkloosheid in Nederland toe. Verschillende sectoren, waaronder de horeca en evementenbranche,  hebben het zwaar. Hierdoor is er steeds minder behoefte aan personeel binnen deze sectoren. In andere sectoren, zoals de zorg en ICT, is er juist sprake van een personeelstekort. Om mensen weer aan het werk te krijgen en personeelstekorten te verkleinen zet minister Koolmees in op omscholing. 

Kansrijke beroepen

De drie sectoren met de grootste kans op een baan zijn op dit moment de zorg, ICT en het onderwijs. De verwachting is dat dit de komende jaren zo zal blijven. Door de vergrijzing was er al een aanhoudend personeelstekort in de zorg. Door het coronavirus neemt de behoefte aan extra zorgpersoneel verder toe.  Ook in de ICT zijn de baankansen door de opkomende digitalisering goed. In het onderwijs wordt een tekort verwacht aan docenten in het basisonderwijs, doordat komende jaren veel docenten met pensioen zullen gaan. Omscholen naar een van deze sectoren zorgt dus voor betere baankansen. 

Financiering omscholing

Wie de omscholing betaalt is afhankelijk van de situatie. Wanneer je een baan hebt, kun je voor hulp bij je werkgever terecht. Wanneer je bent ontslagen kun je terecht bij het UWV voor een bijdrage van ongeveer 2500 euro voor omscholing. Verder stelt de overheid 50 miljoen euro ter beschikking voor bij- en omscholing. Een deel van dit geld gaat naar het ontwikkeladvies dat iedereen sinds 1 augustus kosteloos kan aanvragen. Vanaf het najaar van 2020 wordt het ook mogelijk om gratis online scholingsactiviteiten te volgen.

Wil je weten voor welke subsidies jij in aanmerking komt? Gebruik dan onze online rekentool.

Bronnen: RTLnieuws, EenVandaag

Terug naar overzicht