
Omscholing: mogelijkheden en valkuilen
07 oktober 2020Met het nieuwe steunpakket van de overheid wordt sterk ingezet op omscholing. In totaal wordt hier ruim 1 miljard euro voor uitgetrokken. Een goed begin, maar er zijn nog valkuilen volgens het UWV van Amsterdam.
Omscholen naar een andere sector is vaak een tijdsinvestering van aantal jaar. Voor veel mensen is dit geen optie, omdat vaste lasten in de tussentijd door blijven lopen. Kortere omscholingstrajecten van 3 tot 12 maanden, waarbij mensen snel weer aan het werk kunnen en geld verdienen, zijn daarom succesvoller.
Ook is het belangrijk dat wanneer je je omscholingstraject afrondt nog steeds veel werk in de betreffende sector te vinden is. Omscholen naar zorg en onderwijs heeft het voordeel dat in deze sectoren ook op lange termijn een personeelstekort wordt verwacht.
Voor mensen die door het coronavirus hun baan verliezen, komt dit vaak onverwachts. Het vraagt dan veel van iemand om zich open te stellen voor omscholing naar een totaal andere sector dan waar ze de afgelopen jaar hebben gewerkt. Bovendien moet deze sector je ook liggen.
Tot slot hebben werkgevers op het moment voldoende keuze bij het vinden van personeel op de huidige arbeidsmarkt. Daarom zijn zij vaak minder gemotiveerd om te investeren in omscholing. Toch is het voor hen met oog op de toekomst belangrijk te investeren in hun personeel.
Bron: Het Parool
Terug naar overzicht