Minder kans op werk voor jongeren zonder startkwalificatie

07 oktober 2020
startkwalificatie diploma

Jongeren die zonder startkwalificatie school verlaten, hebben 10 jaar later aanzienlijk minder vaak een baan dan jongeren met een startkwalificatie. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau van Statistiek (CBS). Een startkwalificatie is een mbo-2 diploma of hoger, een havodiploma of een vwo-diploma.

Van de jongeren die in 2008 het mbo verlieten zonder startkwalificatie, dus met een mbo-1 diploma of helemaal geen diploma, had 10 jaar later 70 procent een baan. Van de mensen die wel een startkwalificatie behaalden in 2008 had 91 procent 10 jaar later een baan. Verder blijkt uit het onderzoek van het CBS dat mensen met een startkwalificatie vaker werk vinden in vast dienstverband dan mensen zonder startkwalificatie. 

Ondanks dat de overheid ruim 80 miljoen euro investeerde in scholen en gemeenten om schooluitval terug te dringen, nam het aantal schoolverlaters in 2018-2019 toe. Volgens scholen en gemeente ligt de oorzaak hiervan bij het maken van een verkeerde studiekeuze en toenemende problematiek onder jongeren. Er zijn nog een signalen dat het coronavirus leidt tot meer schooluitval. 

Bron: NOS

Terug naar overzicht