Korting & subsidies

Wie betaalt de omscholing?

De overheid, het bedrijfsleven, UWV en gemeenten stimuleren omscholing met financiële regelingen. Jouw situatie bepaalt welke regelingen er voor jou gelden.

Hieronder zie je een aantal voorbeelden staan. Wil jij weten hoe deze situatie er voor jou uit ziet? Maak dan je eigen berekening.

Studiefinanciering

Om recht te hebben op studiefinanciering moet je tussen de 18 en 30 jaar oud zijn. Daarnaast moet je voldoen aan één van de volgende situaties:

  • de omscholing is een voltijd MBO opleiding; of
  • de omscholing is een voltijd of duale HBO opleiding.

Meer hierover lees je op: www.duo.nl.

Voorbeeld:

Lesgeld MBO 4 voltijd opleiding tot Apothekersassistent -5.530
Lesmateriaal en inschrijving -547
Covid korting Capabel 10% op lesgeld 553
Studiefinanciering beurs thuiswonend 6.549
Saldo voor andere uitgaven 1.025

 

Als je recht hebt op studiefinanciering, krijgt je ook het studentenreisproduct (OV kaart). Met het studentenreisproduct kun je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer. Je kunt kiezen voor een week- of weekendabonnement.

Studiefinanciering vraag je aan via Mijn Duo. Om in te loggen heb je een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD dan kun je deze aanvragen via de site van DigD. Hoe dat werkt zie je in bijgaand pdf Aanvragen DigiD.

Levenlanglerenkrediet

Iedereen tot 55 jaar kan onder bepaalde voorwaarden geld lenen om collegegeld of lesgeld te betalen. Je krijgt het krediet voor de duur van de opleiding. Je kunt het Levenlanglerenkrediet aanvragen via DUO. Meer hierover en over de voorwaarden lees je op: www.duo.nl.

Ben je jonger dan 30 ? Dan kun je het krediet alleen in een van de volgende 2 situaties krijgen:

  • Je hebt een diploma voor een hbo-bachelor of een universitaire master en gaat nu een 2e opleiding doen aan hbo of universiteit.
  • Je gaat een deeltijdopleiding doen aan hbo of universiteit.

Voorbeeld (per jaar):

Collegegeld HBO Verpleegkundige voltijd -4.914
Lesmateriaal en inschrijving eerste jaar -1.350
Covid korting Capabel 10% op collegegeld 491,40
Leven Lang Leren krediet 4.914
Netto uitgaven eerste jaar 858,60

 

Daarnaast kun je de kosten aftrekken van de inkomstenbelasting. Voor de aftrek van studiekosten geldt een drempel van € 250,- per persoon per jaar. De aftrekbare kosten boven deze drempel mag je aftrekken. Het LevenLangLerenkrediet kun je met je DigiD aanvragen via Mijn Duo of via het formulier Aanvragen LevenLangLeren.

Transitievergoeding

Indien de werkgever het initiatief tot ontslag heeft genomen na een dienstverband van 24 maanden of langer ontvang je een transitievergoeding. Je kunt deze vergoeding gebruiken voor omscholing of begeleiding bij het vinden van een andere baan. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het maandsalaris en het aantal dienstjaren.

Voorbeeld:

Lesgeld omscholing tot Pedagogisch Medewerker Kinderopvang     -5530
Lesmateriaal en inschrijving     -573
Covid korting Capabel 10% op lesgeld     553
Bruto maandsalaris voor ontslag 2.500    
Aantal maanden in dienst   30    
Transitievergoeding     2.083
Netto uitgaven     3.467

 

Je kunt via deze website bij Voorstel omscholing een omscholingsvoorstel (offerte) aanvragen met alle benodigde gegevens.

Als werknemers een opleiding volgen

Als je in loondienst werkt, kun je jouw werkgever vragen om de opleiding te betalen. Vaak zijn daarover afspraken gemaakt in de CAO. Werkgevers die hun personeel opleidingen aanbieden, kunnen vergoedingen uit opleidingsfondsen krijgen. In steeds meer cao’s worden afspraken gemaakt over een persoonlijk ontwikkelbudget. Met dit persoonlijke ontwikkelbudget kun je onder meer je kennis op peil houden.

Scholingsfonds Gemeente Rotterdam 

Rotterdamse werkzoekenden kunnen vanaf september 2020 bij de gemeente een scholingsvoucher van maximaal 2.500 euro aanvragen. De voucher vergoedt scholing tot en met mbo 4-niveau, in sectoren waar banen zijn. Zoals in de zorg, bouw, ICT, logistiek of techniek.

Voorbeeld:

Lesgeld omscholing tot Persoonlijk Begeleider Specifieke doelgroepen.     -6696
Lesmateriaal en inschrijving     -486
Covid korting Capabel 10% op lesgeld     609,60
Scholingsvoucher     2.500
Netto uitgaven     4.072,40

 

Subsidie praktijkleren

Wanneer je een mbo-opleiding wilt volgen, kun je dit ook in de BBL-variant doen. BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg. De BBL-vorm volg je bij een bedrijf. Tijdens een BBL-opleiding ben je 3 dagen per week aan het werk in een erkend leerbedrijf, 1 dag in de week ga je naar school. Werk en leren wordt dus gecombineerd. Voor je kunt beginnen aan de BBL-opleiding heb je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf nodig. Je hebt de leerplek nodig voordat je aan een BBL-variant kan beginnen. Deze kun je vinden via https://www.stagemarkt.nl/ of bijvoorbeeld je huidige werkgever. Als je werkgever je een werkleerplaats aanbiedt en daarmee mensen een betere voorbereiding op de arbeidsmarkt geeft, kunnen zij maken van de subsidieregeling Praktijkleren. De subsidie draagt bij in de kosten voor de begeleiding van een student. Je werkgever kan maximaal € 2.700 subsidie krijgen per praktijkplaats of werkleerplaats per schooljaar. In de sectoren landbouw, horeca en recreatie is extra subsidie mogelijk. Via deze link kan jouw werkgever de subsidie aanvragen. Mogelijk kan jouw werkgever daarnaast ook een bijdrage leveren aan de opleidingskosten.

Voorbeeld:

Lesgeld omscholing tot BBL MBO 3 Verzorgende-IG     -5834
Lesmateriaal en inschrijving     -949
Covid korting Capabel 10% op lesgeld     583,40
Subsidie praktijkleren     2.750
Netto uitgaven     3.449,60

 

Wil jij weten hoe de situatie er voor jou uit ziet?