Kansrijk MBO & HBO

Voor welke beroepen kan ik korting & subsidie krijgen?

Onderstaande beroepen zijn ontleend aan gegevens van het UWV: Beroepen met de beste kansen op werk.

Omscholing.nl werkt samen met de volgende werkgevers die willen investeren in een mobiele arbeidsmarkt, omdat zij vacatures hebben en willen investeren in mensen die willen omscholen.

Voor kansrijke beroepen kan jij onder voorwaarden subsidie aanvragen en krijg je via de aanbieders op omscholing.nl 10% korting. Wil jij weten welke subsidie jij kunt krijgen?

Zorg & Welzijn

Middelbaar beroepsniveau

 • Verzorgenden ig

  Als verzorgende-IG geef je zorg en begeleiding aan mensen die deze hulp tijdelijk of juist langdurig nodig hebben. Bijvoorbeeld ouderen, mensen die moeten revalideren na een operatie of vrouwen die zijn bevallen. Afhankelijk van je werkplek, begeleid je ook dagactiviteiten. Ook bepaalde verpleegtechnische handelingen horen bij jouw werkzaamheden.

  Ontvang 10% korting bij Capabel voor de bijpassende MBO 3 opleiding
  Verzorgenden ig 10% korting
 • Algemeen verpleegkundigen (mbo)

  Als verpleegkundige kun je in een groot scala aan zorginstellingen en met verschillende soorten zorgvragers terecht. Je werkt met mensen die vanwege ziekte of functiebeperkingen dagelijks zorg nodig hebben. Je stelt een verpleegkundige diagnose en stelt een verpleegplan op. Er is een belangrijke rol voor je weggelegd als steun voor de patiënt.

  Ontvang 10% korting bij Capabel voor de bijpassende MBO 4 opleiding
  Algemeen verpleegkundigen (mbo) 10% korting
 • Woonbegeleiders gehandicaptenzorg

  Als woonbegeleider gehandicaptenzorg bied je zorg aan mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking die in een woonvorm wonen. Jouw hoofddoel is dat de bewoners zoveel mogelijk zelfstandig wonen en leven.  Je helpt ze bij hun dagelijkse activiteiten, in hun persoonlijke ontwikkeling en in de maatschappij. Je organiseert activiteiten, helpt hen vaardigheden aan te leren en ondersteunt hen en hebt ook coördinerende taken.

  Ontvang 10% korting bij Capabel voor de bijpassende MBO 3 opleiding Ontvang 10% korting bij Capabel voor de bijpassende MBO 4 opleiding
  Woonbegeleiders gehandicaptenzorg 10% korting
 • Opticiens, audiciens

  Als opticien verkoop en vermaak je brillen, contactlenzen, reinigingsmiddelen en andere producten, die met het functioneren van de ogen te maken hebben en geef je hierover advies. Als audicien verstrek je hoortoestellen aan slechthorende mensen en geef je hen voorlichting. Je legt bijvoorbeeld aan cliënten uit hoe het hoortoestel werkt, geeft adviezen voor de proefperiode en vertelt hoe de cliënt het hoortoestel schoon moet houden. Je kunt goed luisteren, hebt gevoel voor techniek, bent ondernemend én goed met mensen.

  Opticiens, audiciens
 • Apothekersassistenten

  Je geeft cliënten zowel mondeling als schriftelijk uitleg over bijvoorbeeld de werking van het geneesmiddel, de bewaarmethode, bijwerkingen en de manier waarop het gebruikt moet worden. Omdat je geneesmiddelen meegeeft en er uitleg over geeft, heb je in je beroep veel met cliënten en hun familie te maken. Je adviseert hen over zelfzorg en helpt hen aan de balie. Daarnaast heb je veel contacten binnen en buiten de apotheek. Bijvoorbeeld met een teamleider, huisarts, tandarts, thuiszorgmedewerker of zorgverzekeraar. Soms hoort ook het bereiden van geneesmiddelen bij je werkzaamheden.

  » Ontvang 10% korting bij Capabel voor de bijpassende MBO 4 opleiding
  Apothekersassistenten 10% korting

Hoger/wetenschappelijk beroepsniveau

 • Wijkverpleegkundigen

  Als wijkverpleegkundige coördineer je de zorg bij mensen thuis. Je zorgt voor ouderen of mensen die thuis herstellen van een operatie. Ook mensen met psychiatrische klachten kom je tegen. Jij zorgt ervoor dat de zorg goed is geregeld en overlegt onder meer met de huisarts, het ziekenhuis en de mantelzorgers. Je stimuleert cliënten om zo goed mogelijk voor zichzelf te zorgen, en schakelt daarbij ook hun netwerk in.

   

  Ontvang 10% korting bij Capabel Hogeschool voor de bijpassende HBO opleiding
  Wijkverpleegkundigen 10% korting
 • (algemeen/gespecialiseerd) verpleegkundigen Ziekenhuis/instelling/GGZ

  De taken van een verpleegkundige zijn divers en afhankelijk van de werkplek zoals een ziekenhuis, instelling of de GGZ. Het wassen en aankleden van patiënten, infusen aanbrengen of wonden verhelpen zijn slechts enkele voorbeelden. Een verpleegkundige mag ook medicijnen toedienen.  Naast de eigen werkzaamheden heeft een verpleegkundige ook ondersteunende taken bij onderzoeken van artsen en verleent de verpleegkundige nazorg aan de patiënt.

  Ontvang 10% korting bij Capabel Hogeschool voor de bijpassende HBO opleiding
  (algemeen/gespecialiseerd) verpleegkundigen Ziekenhuis/instelling/GGZ 10% korting
 • Operatieassistenten, anesthesiemedewerkers, ambulanceverpleegkundigen

  Als operatie-assistent bereid je operaties in een ziekenhuis voor en assisteer je de specialist tijdens operaties. Ook stel je patiënten van tevoren gerust en draag je zorg voor een goede begeleiding van de patiënt tijdens de operatie.

  Als anesthesiemedewerker werk je samen met de anesthesioloog. Je controleert voor de operatie alle apparatuur en zet deze klaar in de operatiekamer, je help de patiënt onder narcose en zorgt ervoor dat de patiënt goed ligt. Voor, tijdens en na de operatie begeleid je de patiënt, geef je uitleg over de procedures en over wat je gaat doen en stel je de patiënt gerust.

  Als ambulanceverpleegkundige geef je zorg en verpleging voor en tijdens het vervoer van een patiënt naar het ziekenhuis. Gewonden en ernstig zieke mensen moeten namelijk zo snel mogelijk verzorgd worden. Samen met de ambulancechauffeur ben je vaak de eerste hulpverlener ter plaatse.

  Operatieassistenten, anesthesiemedewerkers, ambulanceverpleegkundigen
 • Verpleegkundig specialisten/nurse practitioners

  Als verpleegkundig specialist verricht je zelfstandig zowel verpleegkundige als medische taken in je eigen deskundigheidsgebied. Er zijn vele specialismen, zo kun je bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in diabetes, long-, hart- of psychiatrische ziekten. De medische taken neem je over van een huisarts of medisch specialist. Vaak fungeer je als regiebehandelaar. Je bent dan eindverantwoordelijk voor (de regie van) het behandeltraject. Dit maakt jou de verbinder tussen de diverse zorgverleners in het behandelteam.

  Verpleegkundig specialisten/nurse practitioners

Onderwijs & Kinderopvang

Middelbaar beroepsniveau

 • Pedagogisch medewerkers kinderopvang

  In het beroep pedagogisch medewerker kinderopvang draag je bij aan de ontwikkeling van kinderen. Je begeleidt groepen kinderen op een kinderdagverblijf en werkt met kinderen van verschillende leeftijden: baby’s, peuters, kleuters of schoolgaande kinderen tot en met 12 jaar. Je begeleidt de kinderen in hun spel en observeer ze in hun ontwikkeling.

   

  » Ontvang 10% korting bij Capabel voor de bijpassende MBO 3 opleiding
  Pedagogisch medewerkers kinderopvang 10% korting
 • Zweminstructeurs

  De Zweminstructeur leert mensen aan de hand van zwemlessen zwemmen. Met zwemlessen wordt meestal begonnen als kinderen nog jong zijn, maar er zijn ook speciale lessen voor volwassenen. Als Zweminstructeur bedenk je zelf de lessen die je gaat geven. Je zorgt vooraf dat alles klaar staat voor de betreffende les. Je houdt rekening met het niveau, het doel van de lessen en de eerdere lessen. Een Zweminstructeur heeft voor de indeling van de lessen verschillende methodes en materialen tot zijn beschikking.

  Zweminstructeurs

Hoger beroepsniveau

 • Leerkrachten basisonderwijs

  Als leraar basisonderwijs geef je les aan kinderen in de leeftijd van vier tot en met twaalf jaar en begeleid je leerlingen in hun sociaal-emotionele en morele ontwikkeling. Voor de kleuterklassen d.m.v. spelletjes, aan de hogere klassen geef je les in onder andere rekenen, taal en geschiedenis. Regelmatig toets je de stof en bespreek je de voortgang van het kind met de ouders.

  Leerkrachten basisonderwijs
 • Docenten exacte vakken: natuurkunde, scheikunde, wiskunde (1e en 2e graads) en ict/informatica

  Als leraar in het voortgezet onderwijs geef je les in dit sepcifieke vakgebied op een school voor vmbo, havo en/of vwo. Naast lesgeven ben je ook coach, bereid je lessen voor, houd je je vak bij, overleg je met collega's, kijk je proefwerken na en praat je met ouders. Je vindt het leuk om kennis te delen, om met jonge mensen te werken en hen te coachen.

  Docenten exacte vakken: natuurkunde, scheikunde, wiskunde (1e en 2e graads) en ict/informatica
 • Docenten talen: Nederlands, Engels, Duits, klassieke talen (1e en 2e graads)

  Als leraar in het voortgezet onderwijs geef je les in dit sepcifieke vakgebied op een school voor vmbo, havo en/of vwo. Naast lesgeven ben je ook coach, bereid je lessen voor, houd je je vak bij, overleg je met collega's, kijk je proefwerken na en praat je met ouders. Je vindt het leuk om kennis te delen, om met jonge mensen te werken en hen te coachen.

  Docenten talen: Nederlands, Engels, Duits, klassieke talen (1e en 2e graads)
 • Vakdocenten beroepsonderwijs techniek

  Als docent techniek onderwijs je in allerlei vormen van techniek. De opdrachten die je geeft, zijn gelinkt aan werktuigbouwkunde, bouwkunde, elektrotechniek en motorvoertuigentechniek. Je lessen zijn sterk gericht op de praktijk, maar je doceert ook theorie ter ondersteuning. Naast gebruik van bestaand lesmateriaal, ontwikkel je ook je eigen lesmateriaal. Je begeleidt je leerlingen tijdens hun stage, bijvoorbeeld op een scheepswerf of in een autogarage. Aan de hand van toetsen en werkstukken volg je de ontwikkeling van de leerling.

  Vakdocenten beroepsonderwijs techniek
 • Vakdocenten beroepsonderwijs verpleegkunde

  De docent verpleegkunde geeft les op een MBO of HBO opleiding in de richting verpleegkunde of een andere soortgelijke opleiding. De docent verpleegkunde geeft les in alle facetten van het vak verpleegkunde zoals over verpleegkundige handelingen, verpleegkunde, sociale vaardigheden, gezondheidszorg en psychosociale zorg, het schrijven van verpleegplannen, het ontwerpen van zorgprogramma's en verpleegtechnische vaardigheden. De belangrijkste taak van de docent verpleegkunde is zijn leerlingen/studenten opleiden tot en voorbereiden op een beroep binnen de gezondheidszorg als verpleegkundige.

  Vakdocenten beroepsonderwijs verpleegkunde

Commercieel & Ondernemen

Middelbaar beroepsniveau

 • Verkoopmedewerkers keukens/badkamers

  Als verkoper ben jij hét visitekaartje van de keuken/badkamer speciaalzaak en je vindt het fantastisch om klanten advies te geven. Je ontvangt klanten op een nette manier en adviseert ze bij de aanschaf van een complete keuken of badkamer. Dit doe je door de wensen van de klant om te zetten in een passend ontwerp. Je weet je klanten te overtuigen tot aankoop op basis van kwaliteit, service en prijs.

  Verkoopmedewerkers keukens/badkamers
 • Woningstoffeerders, meubelstoffeerders, parketvloerenleggers

  Jij bent de specialist in het leggen van vloerbedekking, het plaatsen van raamdecoratie en zonwering en het monteren van meubelen. Dit kan zijn in huizen maar ook andere gebouwen. Voorafgaand aan de klus, meet je de maten van de ruimte zorgvuldig op. Omdat jij de expert bent, begeleid je collega’s en overleg je met de klant en draag je zorg voor een perfecte uitvoering van de klus.

  Woningstoffeerders, meubelstoffeerders, parketvloerenleggers
 • Verkoopmedewerkers elektronica

  Als verkoopmedewerker verkoop je elektronica producten, services en diensten die écht passen bij de behoefte van de klant. Je voert werkzaamheden uit in het filiaalmagazijn en aan de kassa, helpt klanten online verder middels de Live Chat, test producten, kunt ze aansluiten en instellen en helpt klanten hierbij. Je zorgt voor een goede en inspirerende winkelpresentatie en helpt de klanten enthousiast verder door de beste service te bieden.

  Verkoopmedewerkers elektronica
 • Medewerkers klantcontact (klantenservice/callcenters)

  Medewerkers klantcontact zijn als eerste aanspreekpunt belangrijk voor het binden van klanten en voor klanttevredenheid. Je kunt werken in allerlei sectoren, zoals in de handel (bijvoorbeeld: groothandel en webwinkels), bij banken en verzekeraars, de overheid en de zorg. Je helpt de klant met vooral ingewikkelde vragen.

  Medewerkers klantcontact (klantenservice/callcenters)

Hoger beroepsniveau

 • Recruiters

  Als recruiter ben je bezig met het werven, screenen en testen van personeel, om zo geschikte kandidaten voor een bepaalde functie te kunnen selecteren. Als recruiter zal je niet alleen intern zoeken naar geschikte kandidaten maar juist ook extern kandidaten werven. De recruiter weet precies wat voor persoon de organisatie zoekt en waar de kandidaten precies aan moeten voldoen. Je kunt binnen een bedrijf of bij een recuitmentbureau werken.

  Recruiters
 • Online-marketeers

  Als een bedrijf bepaalde doelstellingen wil behalen met betrekking tot online marketing, bijvoorbeeld het op de markt brengen van een nieuw product, wordt een online marketeer ingeschakeld. Als online marketeer help je het bedrijf vervolgens om de gestelde doelen te behalen. In deze functie ben je verantwoordelijk voor de verbetering van de marktpositie van een bestaand bedrijf of product, of het introduceren van een nieuw product op de markt. Om dit te bereiken is het als marketeer in vele gevallen nodig om samen te werken met professionals uit verschillende disciplines zoals schrijvers, webdevelopers, designers.

  Online-marketeers

ICT & Web

Hoger beroepsniveau

 • Applicatie-/systeem-/functioneel beheerders

  Als applicatie-/systeem-/Functioneel beheerder zorg je ervoor dat gebruikers zo optimaal en efficiënt mogelijk ondersteund worden door middel van de juiste informatievoorziening. Je bent de schakel tussen de gebruikers en de ICT-organisatie en weet hierin de juiste vertaalslag te maken. Je helpt bij de ontwikkeling, maakt, test, onderhoudt en verbetert applicaties en systemen. Je werkt in een team bij bijvoorbeeld een software bedrijf of IT-ontwikkelaar.

  Applicatie-/systeem-/functioneel beheerders
 • Programmeurs/developers specifieke talen (o.a. Java, C#, PHP)

  Werken als programmeur/developer betekent dat je nieuwe software ontwikkelt en bestaande software aanpast op basis van de wensen van de gebruiker. Als programmeur kun je zowel programmeren voor de front-end als de back-end. De front-end is het gedeelte dat de gebruiker ziet en met de back-end wordt de software bedoeld die je niet direct kunt zien. Daarnaast kun je je als programmeur specialiseren in een bepaalde programmeertaal of toepassing. Als programmeur kun je gaan werken voor IT dienstverleners en krijg je te maken met veel verschillende projecten maar je kunt uiteraard ook aan de slag bij organisaties die eigen programmeurs in dienst hebben.

  Programmeurs/developers specifieke talen (o.a. Java, C#, PHP)
 • Developers specifieke toepassingen (SharePoint, .NET, cloud, frontend/backend, app, UX)

  Werken als programmeur/developer betekent dat je nieuwe software ontwikkelt en bestaande software aanpast op basis van de wensen van de gebruiker. Als programmeur kun je zowel programmeren voor de front-end als de back-end. De front-end is het gedeelte dat de gebruiker ziet en met de back-end wordt de software bedoeld die je niet direct kunt zien. Daarnaast kun je je als programmeur specialiseren in een bepaalde programmeertaal of toepassing. Als programmeur kun je gaan werken voor IT dienstverleners en krijg je te maken met veel verschillende projecten maar je kunt uiteraard ook aan de slag bij organisaties die eigen programmeurs in dienst hebben.

  Developers specifieke toepassingen (SharePoint, .NET, cloud, frontend/backend, app, UX)
 • Netwerkbeheerders/-engineers/specialisten technische infrastructuur

  De netwerkbeheerder zorgt ervoor dat het netwerk van een bedrijf beveiligd is en optimaal blijft werken. De netwerkbeheerder moet dit netwerk zo installeren dat gebruikers ermee kunnen werken en zo onderhouden dat het beschermd is tegen hackers en virussen en er geen storingen in het netwerk optreden. Als er toch een storing is, of ergens iets anders fout gaat, is het de taak van de netwerkbeheerder om het probleem te lokaliseren en te verhelpen. Ook is het voor de veiligheid en functionaliteit van het netwerk belangrijk om veiligheidsprocedures op te stellen en nieuwe ontwikkelingen in netwerkbeheer in de gaten te houden.

  Netwerkbeheerders/-engineers/specialisten technische infrastructuur
 • BI-specialisten/data-scientists (SQL, Python, R), datawarehouse ontwikkelaars/-beheerders, datamanagers

  Als data scientist of manager help jij interne of externe klanten om alle mogelijkheden van data te ontdekken en daarmee nieuwe inzichten te creëren. Je gaat bekende en onbekende wegen bewandelen om aan data te komen en realiseert bijvoorbeeld dashboards en rapportages om inzichten te verkrijgen en de data zo in te richten dat het meteen klaar is voor gebruik. De datawarehouse ontwikkelaar/beheerder tracht zich vooral op de technische kant van gegevensopslag en is verantwoordelijk voor zowel het ontwerp als de ontwikkeling en implementatie van nieuwe onderdelen voor data-opslag.

  BI-specialisten/data-scientists (SQL, Python, R), datawarehouse ontwikkelaars/-beheerders, datamanagers
 • Testdevelopers

  In de rol van Test Developer werk je in een multidisciplinair DevOps-team. Met het team werk je nauw samen aan het onderhoud en doorontwikkeling van de gewenste functionaliteiten van de software. Je maakt geautomatiseerde testen en past deze aan. Jij bent de kwaliteitsverantwoordelijke van het team en geeft de developers feedback. Daarnaast draag je je kennis uit naar de mede-teamleden.

  Testdevelopers
 • Architecten ict/systeemontwikkelaars

  Een architect ict komt in actie nadat een informatiesysteem is ontworpen. Vanuit deze basis ontwikkel je een werkende infrastructuur en wordt het systeem in samenwerking met de (interne) opdrachtgever, en soms de ontwerper, gerealiseerd. Nadat het informatiesysteem gebouwd is, is het jouw taak om het te testen, en ervoor te zorgen dat alles werkt zoals het hoort te werken. Ook is het belangrijk om documentatie te verzorgen die de gebruiker informeert over hoe er met het systeem omgegaan en gewerkt moet worden.

  Architecten ict/systeemontwikkelaars
 • Security specialisten, adviseurs interne controle en beveiliging informatievoorziening

  Als security specialist ben je verantwoordelijk voor het beveiligen en beschermen van informatie. Je houdt je bezig met het beschermen van computernetwerken en van websites. Veel bedrijven werken met vertrouwelijke informatie, die voor buitenstaanders interessant is. Een security specialist zorgt er dan ook voor dat mogelijke aanvallen op een netwerk of het (onbewust) binnenhalen van virussen tegengegaan worden, of kunnen worden voorkomen. Daarnaast richt je je op goede voorlichting om ernstige veiligheidsproblemen te voorkomen.

  Security specialisten, adviseurs interne controle en beveiliging informatievoorziening

Overheid

Hoger beroepsniveau

 • Beleidsmedewerkers ruimtelijke ordening/planologie, stedenbouwkundige

  Als planoloog ontwikkel je plannen voor het beheer en de verbetering van de bebouwde omgeving. Je begeleidt de opmaak van ruimtelijke structuur- en uitvoeringsplannen en stedenbouwkundige verordeningen, stelt goedkeurings- en adviesbesluiten op, onderzoekt de functionaliteit van ruimtelijke projecten, bereid bestemmingsplannen voor en stelt deze op. Je kunt werken bij de overheid, een adviesbureau, een woningcorporatie of een projectontwikkelaar.

  Ontvang 10% korting bij Capabel Hogeschool voor de bijpassende HBO opleiding
  Beleidsmedewerkers ruimtelijke ordening/planologie, stedenbouwkundige 10% korting
 • Beleidsmedewerkers milieu

  Als beleidsmedewerker ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitvoering van het beleidsonderdeel Milieu bij een organisatie of instantie. Je helpt om een toekomstvisie te ontwikkelen en vast te stellen en verzamelt daarvoor relevante gegevens Je vergadert en overlegt vaak om het beleid over te kunnen brengen en mogelijke nieuw beleid, of knelpunten hierin te identificeren. Je verwoordt vervolgens in nota’s of wetsvoorstellen hoe het beleid in praktijk te brengen. Na de implementatie van beleid is het belangrijk om het te evalueren, om zo nieuw beleid te kunnen ontwikkelen en het bestaande beleid verbeteren.

  Ontvang 10% korting bij Capabel Hogeschool voor de bijpassende HBO opleiding
  Beleidsmedewerkers milieu 10% korting

Logistiek & Techniek

Middelbaar beroepsniveau

 • Pijpfitters

  Een pijpfitter installeert en onderhoudt diverse soorten pijpen en pijpsystemen. Deze verschillende soorten pijpen kunnen o.a. bestaan uit pneumatische en hydraulische uitrustingen die gebruikt kunnen worden voor verwarming, verkoeling, stoom, besproeiing en vele andere soorten industriële processen. Je assembleert en installeert onderdelen en componenten van pijpleidingen en werkt met de pneumatische en hydraulische specificaties voor installatie ter plaatse volgens alle veiligheids- en productie-eisen.

  Pijpfitters
 • Gereedschapsmakers/fijn-instrumentmakers

  Als gereedschapsmaker maak je kleine instrumenten en kleine onderdelen van apparaten. Je kunt bijvoorbeeld onderdelen maken voor beveiligingscamera’s, internetservers of computers. Je freest, draait, slijpt, soldeert, lijmt, schroeft en monteert. Vaak werk je ook met CNC-machines. Je kunt aan de slag bij een gereedschapsmakerij, bankwerkerij, een bedrijf dat matrijzen (gietvormen) maakt, of een ander bedrijf in de metaalproductenindustrie.

  Gereedschapsmakers/fijn-instrumentmakers
 • Lassers/lasrobotoperators

  Een lasser maakt verbindingen tussen stukken metaal, om zo producten of onderdelen van producten te creëren. Bij het lassen maakt je gebruik van een lasapparaat, waarmee je het metaal of het verbindingsmateriaal op de juiste temperatuur brengt om het aan elkaar te kunnen verbinden. Als operator lasrobot bestaan je werkzaamheden uit het bedienen, ombouwen en instellen van lasrobots die het laswerk uitvoeren. Als operator van een lasrobot moet je soms nog met de hand lassen. De lasrobots worden bijvoorbeeld gebruikt om metalen producten, componenten of montages te lassen of solderen.

  Lassers/lasrobotoperators
 • Constructiebankwerkers/-samenbouwers, carrosseriebouwers

  Het werk van een carrosseriebouwer is veelzijdig. Je gaat met meerdere technieken aan verschillende soorten metalen, hout en kunststof werken. Van timmeren tot slijpen en van lijmen tot lassen. Je gaat je onder andere bezighouden met het bedenken, bouwen en repareren van verschillende soorten carrosserieën. Je gaat ook open en gesloten laadbakken precies op maat maken. Een constructiebankwerker bewerkt met een constructiebank materialen zoals hout en metaal. De constructiebankwerker kan lassen, boren, zagen, slijpen etc. Jouw werkzaamheden bestaan vooral uit maken, bewerken en monteren van meestal houten of metalen objecten, naar wens van de klant.

  Constructiebankwerkers/-samenbouwers, carrosseriebouwers
 • Plaatwerkers, (CNC-)metaalbuigers/-snijders

  Plaatwerkers in de bouw gebruiken plaatstaal voor de bouw van daken, leidingen voor verwarming, ventilatie en airconditioning, goten en andere metalen constructies. Ze lezen plannen en bepalen het type en de hoeveelheid te gebruiken materialen. Vervolgens meet, buig, knip, vorm en bevestig je stukken plaatstaal om de gewenste structuur te creëren.

  Plaatwerkers, (CNC-)metaalbuigers/-snijders
 • Conventioneel verspaners, CNC-machinebedieners

  Als verspaner maak je producten van staal, gietijzer, non-ferromaterialen en kunststoffen met CNC(computergestuurde) machines en conventionele machines. Meestal is het resultaat een halffabricaat dat voor verdere verwerking naar andere bedrijven gaat. Verspanen is het vormgeven van materialen door het verwijderen of omvormen totdat de gewenste vorm bereikt is. Jouw taken zijn onder andere: werktekeningen lezen, machines instellen, computergestuurde werktuigmachines (CNC) bedienen, conventionele machines gebruiken; slijpen, frezen enzovoorts, controleren op juiste maat, vorm en kwaliteit.

  Conventioneel verspaners, CNC-machinebedieners
 • CNC-verspaners, CNC-programmeurs

  De CNC programmeur programmeert computergestuurde verspaningsmachines zoals draaimachines, freesmachines slijpmachines, schaafmachines en computergestuurde plaatwerkmachines zoals vouw- en buigmachines. Soms ben je als CNC programmeur ook de operator. De taken van een CNC programmeur zijn onder andere: werktekeningen bestuderen en vertalen naar CNC-bewerkingsprogramma´s, de meest optimale bewerkingsmethode van onderdelen bepalen, opspannen, productieproces volgen, aanpassingen maken, controles uitvoeren, programma's beheren voor vervolg- en serieproductie.

  CNC-verspaners, CNC-programmeurs
 • Monteurs industriële machines en installaties

  Je maakt en onderhoudt producten voor automatisering in fabrieken, verkeerslichten, liften, datanetwerken, verlichting in tunnels en treinen, en voor grote schepen en bruggen. Als monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen heb je te maken met besturingstechniek, ict, meet- en regeltechniek en werktuigbouwkunde, stel je onderdelen samen tot een product, zorg je voor het inregelen en afstellen van de besturing en test je of alles goed functioneert.

  Monteurs industriële machines en installaties
 • Operators proces- en voedingsindustrie

  De werkplek van een operator is een productieproces in een fabriek. Je bedient machines en apparaten of bewaakt en bestuurt vanuit de centrale regelkamer geautomatiseerde productieprocessen. Wanneer processen niet goed verlopen grijp je in. Als procesoperator beschik je over een gedegen technische kennis gecombineerd met kennis van grondstoffen, verpakkingen, hygiëne en kwaliteit. Het eindproduct moet smakelijk zijn en voldoen aan strenge richtlijnen.

  Ontvang 10% korting bij Technicom voor de bijpassende opleiding
  Operators proces- en voedingsindustrie 10% korting
 • Tekenaars, werkvoorbereiders, calculators werktuigbouw

  Als accountmanager ben je de primaire contactpersoon voor klanten en de verantwoordelijke voor (een deel van) de kwaliteit en kwantiteit van de relaties van het bedrijf binnen de technieksector. De accountmanager is ook verantwoordelijk voor de hoeveelheid klanten, en zal dus ook nieuwe klanten moeten werven. De technisch accountmanager is dus niet alleen een beheerder, maar ook een verkoper, iemand die zijn ideeën presenteert en aan de man brengt. Als technisch accountmanager luister je nauwkeurig naar de wensen van klanten, en breng je de informatie hierover in bij de andere afdelingen van jouw bedrijf zodat deze op de hoogte blijven van de behoeften van de markt en op basis hiervan mogelijk de producten aanpassen.

  Tekenaars, werkvoorbereiders, calculators werktuigbouw
 • Verkopers, accountmanagers technische producten

  Als accountmanager ben je de primaire contactpersoon voor klanten en de verantwoordelijke voor (een deel van) de kwaliteit en kwantiteit van de relaties van het bedrijf binnen de technieksector. De accountmanager is ook verantwoordelijk voor de hoeveelheid klanten, en zal dus ook nieuwe klanten moeten werven. De technisch accountmanager is dus niet alleen een beheerder, maar ook een verkoper, iemand die zijn ideeën presenteert en aan de man brengt. Als technisch accountmanager luister je nauwkeurig naar de wensen van klanten, en breng je de informatie hierover in bij de andere afdelingen van jouw bedrijf zodat deze op de hoogte blijven van de behoeften van de markt en op basis hiervan mogelijk de producten aanpassen.

  Verkopers, accountmanagers technische producten
 • Expeditiemedewerkers, magazijnchefs

  Als expeditiemedewerkers maak je goederen klaar voor verzending. Je werkt op een expeditieafdeling van een distributiecentrum of productiebedrijf. De magazijnchef houdt het magazijn ordelijk en ziet toe op het verwerken van binnenkomende goederen en het verwerken van de administratie die hier bij hoort. De magazijnchef is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding en aansturing van een team van medewerkers, waarbij je zelf actief meewerkt. Je draagt zorg voor een optimale organisatie van het logistieke proces, tot en met aflevering bij de klant, met kwaliteit als logistiek kernpunt.

  Ontvang 10% korting bij Technicom voor de bijpassende opleiding
  Expeditiemedewerkers, magazijnchefs 10% korting
 • Vrachtwagenchauffeurs

  Als vrachtwagenchauffeur rijd je in opdracht een bepaalde lading van de ene plek naar de andere. Dit moet vaak binnen strakke planning gebeuren (bijvoorbeeld bij bederfelijke waar of bij spullen die nodig zijn voor een bepaald evenement). Soms zal de lading om voorzichtigheid vragen (breekbare spullen, levende dieren). In alle gevallen is veilig rijden een belangrijk aandachtspunt van de vrachtwagenchauffeur. Voordat je vertrekt houdt de Vrachtwagenchauffeur toezicht bij het laden (en evt. lossen) en controleert hij de lading en de vrachtwagen en op de eindbestemming zie je toe op het lossen van de lading.

  Vrachtwagenchauffeurs
 • Buschauffeurs (touringcar, stad- en streekvervoer)

  Als Buschauffeur ben je verantwoordelijk voor het op tijd, veilig en comfortabel vervoeren van reizigers. In het openbaar vervoer is de busschauffeur ook verantwoordelijk voor de vervoersbewijscontrole. Op een touringcar is de busschauffeur ook (deels) verantwoordelijk voor het vermaken van de reizigers. Naast het besturen en onderhouden van een groot voertuig is het omgaan met verschillende mensen een belangrijk deel van het werk van de buschauffeur. Ook moet je als busschauffeur de orde handhaven in de bus.

  Buschauffeurs (touringcar, stad- en streekvervoer)
 • Rangeerders

  De rangeerder is een medewerker van een transportbedrijf die de voertuigen op het bedrijfsterrein van zijn werkgever verplaatst. De rangeerder is meestal werkzaam bij de spoorwegen of binnen het wegtransport. De rangeerder is bij de spoorwegen verantwoordelijk voor het rangeerproces. Dit is het verplaatsen van het spoorwegmateriaal. In het wegtransport is de rangeerder een chauffeur. De rangeerder verplaatste de wagens van een bedrijf op het bedrijfsterrein. Ook moet de rangeerder eventuele mankementen en defecten signaleren en melden.

  Rangeerders
 • Transportplanners

  Als transportplanner regel je het transport van goederen voor een onderneming of binnen een transportbedrijf. Deze goederen worden verplaatst over weg of water, wat betekent dat je als transportplanner zeer goede kennis van de (inter)nationale infrastructuur moet hebben. Je zet een (economisch) zo gunstig mogelijke route uit voor de chauffeurs en verschepers en past deze indien nodig aan tijdens het transport.

  Transportplanners
 • Matrozen binnenvaart

  Als matroos ben je bezig met het assisteren van de stuurman of de schipper bij zijn werk op een schip. Je werk hangt voornamelijk af van het soort schip waarop je vaart en natuurlijk ook van de lading goederen die je vervoert. Voornamelijk bestaat je werk als matroos uit het doen van kleine reparaties, het schip roestvrij maken, schuren, schilderen, dekschrobben en het vast en los maken van het schip.

  Matrozen binnenvaart
 • Declaranten*, expediteurs

  Een declarant is iemand die namens een organisatie douaneformaliteiten afhandelt. Het gaat er hierbij vooral om dat de douanewetgeving correct wordt toegepast, bijvoorbeeld dat er vergunningen zijn om bepaalde producten in te voeren en dat eventuele invoerrechten en accijnzen zijn betaald. Een Expediteur is een transportbemiddelaar. De Expediteur zorgt voor een zo efficiënt en snel mogelijke manier van vervoer van goederen van de ene naar de andere plaats. De expediteur kiest niet alleen de juiste transporteur, maar zorgt ook voor de benodigde vergunningen, prijsaanvragen, het boeken van ladingen, het zorgen van de opslag van de goederen, het geven van advies en de coördinatie tussen alle betrokken partijen. Ook zorgt de Expediteur voor het verzekeren van de goederen en voor invoerrechten en vrachtpenningen. Een Expediteur kent alle douaneregelingen en kan ervoor zorgen dat alle procedures soepel en zonder problemen verlopen.

  Declaranten*, expediteurs

Financieel & Administratief

Hoger beroepsniveau

 • Assistent-accountants, AA-accountants, registeraccountants, IT-auditors

  Als Assistent Accountant ben je werkzaam bij een (groot) accountantskantoor. Hier wordt voor diverse klanten gewerkt. Deze klanten hebben een eigen bedrijf. De Assistent Accountant doet de uitvoering en/of de controle van de financiële administratie en de boekhoudkundige werkzaamheden. Ook stelt de Assistent Accountant de balans op en doet de belastingaangifte. Zo probeert de Assistent Accountant ervoor te zorgen dat de klant zo min mogelijk belasting hoeft te betalen. De Assistent Accountant heeft veel contact met de klant die goed op de hoogte gehouden wil worden van de ontwikkelingen. De AA- en register accountant adviseert ondernemers op administratief, financieel, bedrijfseconomisch en fiscaal gebied.

  Assistent-accountants, AA-accountants, registeraccountants, IT-auditors
 • Belastingadviseurs

  Als belastingadviseur ben je enerzijds bezig met compliance; je onderhoudt voor de cliënt het dagelijkse contact met de belastingdienst en doet aangifte van de vennootschapsbelasting,  inkomstenbelasting en andere veel voorkomende belastingen. Het andere deel is advisering. Je geeft cliënten advies over hoe ze problemen of andere zaken belastingtechnisch het beste kunnen oplossen. Je bent als belastingadviseur ook veel bezig met het overleg tussen cliënten en andere partijen zoals bijvoorbeeld de belastingdienst.

  Belastingadviseurs

HR & juridisch

Hoger beroepsniveau

 • Inkopers

  Als inkoper ben je verantwoordelijk voor het inkoopbeleid van een bedrijf. Je bepaalt wat het bedrijf nodig heeft en zorgt er in contacten met leveranciers voor dat je de best mogelijke deal krijgt. De inkoop is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Je vindt inkopers dan ook in vrijwel alle sectoren en branches van de maatschappij. Van kledingboetiek tot ziekenhuis.

  Inkopers
 • Customer due diligence specialisten

  Als CDD analist gebruik je je analytische vermogen om witwassen, fraude en terrorismefinanciering tegen te gaan. Dit doe je door grondig onderzoek te doen, verschillende informatie bronnen te raadplegen, en vervolgens alle gegevens te analyseren en vast te leggen in het klantdossier met een risico score. Het uiteindelijke doel is om samen met je CDD collega's de risico's op het gebied van witwassen en terrorisme te managen en beheersen.

  Customer due diligence specialisten
 • Bedrijfsjuristen

  Een Bedrijfsjurist zorgt ervoor dat binnen een onderneming juridische zaken goed verlopen. Je bent bezig met het oplossen van juridische problemen en vraagstukken die binnen een onderneming naar boven kunnen komen zoals het opstellen en controleren van inkoopcontracten, het beheren van de verzekeringen en bijvoorbeeld de juridische aspecten van de personeelszaken. Als Bedrijfsjurist adviseer je de directie ook vaak over juridische kwesties en probeer je voor hen naar een oplossing te zoeken. Je werkt dus vaak nauw samen met de directie.

   

  Volg de propedeuse HBO rechten als eerste stap naar dit beroep bij Capabel Hogeschool met 10% korting.

  Ontvang 10% korting bij Capabel Hogeschool voor de bijpassende HBO opleiding
  Bedrijfsjuristen 10% korting

Beveiliging & veiligheid

Middelbaar beroepsniveau

 • Parkeercontroleurs

  Een parkeercontroleur is een handhaver, die verantwoordelijk is voor parkeerhandhaving. Parkeerhandhaving heeft in de meeste gevallen betrekking op het toezien op de naleving van de wettelijk verplichte parkeerbelasting, inclusief het parkeergedrag van mensen. Als parkeercontroleur ben je werkzaam als buitengewoon opsporingsambtenaar in dienst van een gemeente. Je hebt vaak ook andere bevoegdheden, zoals het staande houden van mensen als je andere strafbare feiten constateert.

  Ontvang 10% korting bij Capabel PRO voor de bijpassende MBO 2 opleiding
  Parkeercontroleurs 10% korting
 • Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA)

  Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) spelen een belangrijke rol in onze maatschappij. Je spoort bepaalde strafbare feiten op en vult zo de politie aan bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid. Als BOA heb je officiële opsporingsbevoegdheden die samenhangen met je functieop een specifiek werkterrein. Denk bijvoorbeeld aan jachtopziener, milieu-inspecteur, sociaal rechercheur of parkeerwachter.

  Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA)
 • Objectbeveiligers

  Een objectbeveiliger is een beveiliger die specifiek verantwoordelijk is voor het beveiligen van bepaalde objecten, zoals kostbare voorwerpen of vastgoed. Wanneer je aan het werk bent, loop je  wachtrondes, denk je aan sleutelbeheer en aan het signaleren van mogelijke onregelmatigheden. Bij objectbeveiliging moet men dus denken aan het beveiligen van bepaalde objecten, zoals een schilderij, sieraden, beelden of andere waardevolle goederen. Je voorkomt diefstal, fraude en vernielingen.

  Ontvang 10% korting bij Capabel PRO voor de bijpassende MBO 2 opleiding
  Objectbeveiligers 10% korting